Werkwijze
Door de kleine omvang van ons kantoor zijn we bij elk project, van initiatief tot en met uitvoering, persoonlijk betrokken. Hiermee zorgen we ervoor dat het initiële ontwerp en uw visie ook tijdens de uitvoering in stand blijven en daadwerkelijk hun ruimtelijke vertaling vinden. We communiceren direct met externe adviseurs, gemeentelijke instanties en uitvoerende partijen.
We werken gefaseerd, stellen ons dienstbaar op en zien het als onze taak de opdrachtgever te begeleiden en te ontzorgen gedurende het gehele proces. Transparantie en eerlijkheid zijn hierbij kernwaarden.
"We komen als ontwerper een rol spelen, maar niet de hoofdrol."
Het proces is verdeeld in drie fasen: ontwerp, vergunning en uitvoering. Afhankelijk van de aard van het project verzorgen wij het gehele proces of een onderdeel daarvan.
Fase 1: Ontwerp
We starten met een kennismakingsgesprek. Wij geloven dat een plan voor een groot deel al bestaat voordat wij beginnen. De opdrachtgever heeft vaak al een idee of visie voor de te (ver)bouwen woning of het bedrijfspand. In dit gesprek vormen we samen de uitgangspunten voor het verdere ontwerp. Daarnaast brengen we de bestaande situatie van het te (ver)bouwen object in kaart.
In een vervolggesprek presenteren we de eerste ideeën. Door middel van verschillende varianten voor de indeling en vormgeving van de opgave, gaan we samen op zoek naar de juiste vertaling. Het gebruik van het object staat hierbij voorop; daarnaast is ook de organisatie of werkwijze van het bedrijf een belangrijk uitgangspunt. We bekijken dit kritisch en optimaliseren waar mogelijkheden zijn. Hiervoor maken we gebruik van plattegronden, doorsnedes en een 3D-model.
Tijdens de daaropvolgende gesprekken zal het plan steeds verder worden uitgewerkt. Hierdoor kunnen we in een vroeg stadium inzicht geven in de grove bouwkosten ten opzichte van het beschikbare budget, de vergunningsprocedure, en de bouwkundige en constructieve gevolgen. Het eindresultaat is een definitief ontwerp, weergegeven door middel van tekeningen, impressies en referenties die de gekozen materialen en detaillering onderbouwen.
Fase 2: Vergunning
Voor veel projecten is een omgevingsvergunning (bouwvergunning) van de gemeente vereist. Welke vergunning nodig is, hangt af van het object, de locatie, de gemeente en de aard van de ingreep.
In deze fase worden de stukken ten behoeve van het verkrijgen van de omgevingsvergunning gereedgemaakt, op basis van het definitieve ontwerp. Het plan wordt nader uitgewerkt ten aanzien van het Bouwbesluit, dat eisen stelt met betrekking tot o.a. daglichttoetreding, ventilatie en brandveiligheid. Wij treden namens de opdrachtgever op als gemachtigde partij bij het indienen van de aanvraag. Technische vragen over de ingediende stukken komen direct bij ons terecht. Daarnaast lichten we het plan toe bij de welstandscommissie of dorpsbouwmeester. Alle correspondentie over gemaakte beslissingen wordt ter kennisgeving aan de opdrachtgever verzonden, zodat deze op de hoogte blijft van de voortgang van de procedure. Voor het behandelen van een aanvraag worden door de gemeente legeskosten in rekening gebracht, welke altijd voor rekening van de opdrachtgever komen. Uiteraard kunnen wij vooraf een indicatie geven van deze kosten.
Afhankelijk van het project en de gevraagde stukken voor de gemeente, werken wij tijdens dit traject samen met externe adviseurs voor het opstellen van constructieve berekeningen en tekeningen, een ruimtelijke onderbouwing, een asbestinventarisatierapport, een bouwhistorisch rapport of een brandveiligheidsadvies.
Fase 3: Uitvoering
Het voordeel van onze persoonlijke betrokkenheid bij elk project is dat de ontwerper ook zelf de bouw kan begeleiden. Hierdoor worden de initiële wensen van de opdrachtgever tijdens de uitvoering goed gecommuniceerd en bewaakt.
De plannen van het definitieve ontwerp en de aanvraag omgevingsvergunning worden verder uitgewerkt. Hierbij valt te denken aan slooptekeningen, elektro- en verlichtingsplannen, kozijntekeningen, plafondtekeningen, enzovoort. Deze worden verder aangevuld met een werkomschrijving. Hierin beschrijven wij de gekozen materialen en afwerkingen. Op basis hiervan kunnen verschillende uitvoerders een offerte maken voor de werkzaamheden. De aangeboden offertes worden door ons vergeleken en gecontroleerd, waarna wij een advies uitbrengen aan de opdrachtgever. Inmiddels hebben wij met diverse uitvoerende partijen ervaring, waardoor we goed op elkaar ingespeeld zijn. We staan echter altijd open voor nieuwe samenwerkingen; de keuze hierin ligt altijd bij de opdrachtgever.
Tijdens de bouw zijn wij nauw betrokken bij de uitvoering om werkzaamheden te controleren en waar nodig bij te sturen. Op afgesproken momenten worden bouwvergaderingen belegd met alle bij de uitvoering betrokken partijen. Voor onvoorziene zaken wordt een passende oplossing aangedragen, en het meer- en minderwerk wordt bewaakt.
Na de oplevering bezoeken wij het project om het gehele proces te evalueren en mogelijk de laatste puntjes op de i te zetten.
"Het voordeel van onze persoonlijke betrokkenheid bij de uitvoering van een project is dat de ontwerper ook zelf de bouw begeleidt."