logo

Woning Zimbabwe

Een van de kunstenaars die voor stichting Bernard Matemera in de zomer naar Nederland komt om workshops beeldhouwen te geven, vroeg ons om een ontwerp te maken voor de woning die hij bij terugkomst wilt gaan bouwen.

De townships van de Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, worden gekenmerkt door de uniforme rechthoekige woningen, opgetrokken uit betonstenen. De opdracht aan ons was om met bestaande materialen en bouwtechnieken een eenvoudige woning te ontwerpen die opvalt door zijn afwijkende vorm.

“ I want a different house, that I can easily built with the materials that we normally use in Zimbabwe”

___

Mecloud Chiwawa

Het was een bijzonder proces, waarbij we de vormgeving tot stand te lieten komen door de gespreken die we met onze opdrachtgever voerde over hoe men doorgaans woont en bouwt in Zimbabwe.
Door de gebruikelijke betonnen funderingsplaat door te trekken ontstaat er een sokkel die het huis en de veranda met elkaar verbind. Het betonskelet aan de veranda zijde wordt ingevuld met stalen kozijnen. De overige wanden worden opgetrokken uit bakstenen die met grondstoffen van de kavel zelf worden vervaardigd. Het in een patroon weglaten van bakstenen, voorziet in de ventilatie van de woning. Het v-vormige dak geeft de woning een ander aanzien dan de gebruikelijke woningen in Harare en biedt voldoende schaduw aan de veranda en de naast gelegen leefruimte.

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Harare, Zimbabwe
Jaar: 2015

Datum: juli 23, 2015