logo

Woning in ‘Huis Verves’

‘Huis Verves’ is een monumentaal gebouwcomplex uit in het historische centrum van Vaals. In het gebouw was een lakenververij gevestigd. In 1845, werd het complex uitgebreid met woningen voor de fabrieksarbeiders. Een van deze woningen, die oorspronkelijk vanuit een gemeenschappelijk trappenhuis ruimte bood aan vier individuele wooneenheden, is gerenoveerd tot één hedendaags familiehuis. De originele lay-out van de woning is leesbaar gebleven middels onder andere de centrale entree met aan weerszijde een kamer. Echter om aan de woonwensen van de nieuwe bewoners te voldoen is het volume van de hal aan beide zijden uitgebreid, met een trap en een keukenwand.
De bestaande achtergevel van de woning laat mooi zien wat voor een verbouwing het pand de voorgaande 150 jaar heeft doorgemaakt. In het nieuwe plan hebben we de raamopeningen bij benadering weer terug gebracht naar zijn oorspronkelijke ritme om zo aansluiting te vinden met de belendende panden. Om meer leefruimte te creëren hebben we dit op de begane grond uitgebreid met een erker in de stijl van het pand en op de zolder met een hedendaagse dakkapel.
Een kleine vide, zorgt voor een speels contact tussen de leefruimte en de verblijfsruimten op de verdieping.

Opdrachtgever: Particulier
Locatie: Vaals
Status: Opgeleverd
Jaar: 2015-2017

Datum: november 18, 2015